Много интересни неща за личните Финанси (в този материал са събрани избрани лекции от курс по управление ЛФ):

 

 


 

 

 

 

<<<ЗА ДРУГИ ЛЕКЦИИ ТУК!!!>>>

 

Може да работите върху своята ефективност, като се образовате, тренирате таланта си или повишавате своята квалификация.

 

Има обаче по-добър начин – да накарате парите ви да работят за вас при минимален разход на време от вашата страна. В такъв случай вашата ефективност се стреми към безкрайността – та нали има начин да печелите пари почти без загуба на личното ви време.

 

Тайната на най-богатите хора на света е в това, че те са се научили да карат парите си да работят за тях.

 

 

Богатите не работят за пари.

Богатите карат парите да  работят за тях.

"Робърт Кийосаки"

 

 

Вие, навярно, мислите, че Бил Гейтс толкова дълго време бе един от най-богатите хора на света защото денем и нощем е мислел как да направи Windows по-добър ли? Ни най-малко. Ето няколко извадки от вестниците:

 

…Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс стана акционер на  мрежата паркове за

забавления Six Flags. Както  заяви аналитикът на  компанията JP Morgan, покупката на акции

Six Flags от основателя на Microsoft е обичайна практика за вложения на средства.

Според информацията, получена от личния представител на Гейтс, главата на Microsoft

редовно инвестира в  различи компании, като продава акции на други фирми…

Август 2002 г.

…Бил Гейтс, който е председател на борда на

директорите на Microsoft и собственик на инвестиционна компания Cascade Investment,

закупи 3,75 млн. акции на американският мобилен оператор Nextel Partners…

Декември 2002 г.

…Главата на корпорацията Microsoft Бил Гейтс бе глобен с 800 хил. долара

за това, че се е опитал да скрие информацията за закупуване на акции.

Принадлежаща на Гейтс инвестиционна компания закупи акции на

фармацевтичната корпорация Icos Corp. за сума над 50 млн. долара,

без да информира за това  органите за финансов контрол…

Май 2004 г.

 

Изграждането на работещ бизнес, повишаване на професионалната квалификация или разкриване на уникален талант могат да станат добри начини за получаване на първоначален капитал. След това, обаче, настъпва фазата за опазване на парите. Никой няма да плаща на футболист, който не поддържа спортната си форма, или на певец, който е спрял да изнася концерти. Те, както и много други хора, са принудени да плащат за парите с времето си и когато спрат да го правят, постъпленията по сметките им спират.

 

Има само един начин да прекъснете затворения кръг – като накарате да работят за вас вашите пари.

Сигурно всеки от нас е чувал фрази от сорта на «Инвестирахме в..» След което се произнася обекта на инвестицията. Аз лично съм чувал хората да казват, че са инвестирали в образование, алуминиева дограма, компютър и прочее материални и нематериални неща. Списъкът би могъл да се продължи до безкрайност, но няма смисъл. Защото думата «инвестиция» се използва в най-различни случаи. За съжаление, неразбирането на значението на тази дума е тотално.

 

Въпреки всеобщото схващане за инвеститор, като за човек, който «дава пари», инвеститорът има за цел «да получи пари». Целта на инвестирането, в истинския смисъл на думата, е ПЕЧАЛБА. Затова масовото инвестиране в образование, дограми и  компютри са си чисто ХАРЧЕНЕ на пари. Не че е нещо лошо, но добре е да го разбирате.

 

Със сигурност ще се намери кой да оспори горното твърдение. Та нали години наред се повтарят едни и същи «истини», като, например, «образованието е сигурна инвестиция». Това е така, когато в резултат на добро образование печелите пари. Но щом във формулата се появи образование, краен резултат на което е диплома без покритие с реални знания и умения – от инвестицията не остава нищо. Използвайте този начин на мислене и по отношение към дограмата, компютрите и каквото още се сетите и ще видите, че всичко, което е за лична употреба и няма за цел да носи доход не е инвестиция, а разход.

 

Предложения за такива уж инвестиции ни заливат от пресата, телевизията и интернет. И докато те могат да бъдат отнесени към сравнително безобидните масови манипулации има и откровени неистини с разрушителен ефект за личните ни финанси. За жалост, повечето от тях изглеждат доста убедително. Диапазона на инструментие за манипулиране варират от понятията и термините от света на финансите до галещите ухото и въображението думи и изрази като «дом», «уют», «сигурно бъдеще», «осигурени старини» и прочее.

 

В интерес на истината те са инвестиции. Но не Ваши, а на тези, които ви ги предлагат. Брокерът, на когото плащате комисионна и банкерът, който прибира лихвите по изтегления от Вас кредит са идеални примери за това.

 

Значи ли това, че трябва да се откажем от техните услуги? Да не купуваме нищо и да се страхуваме от всичко и всички? Не. В никакъв случай. Можем, а и трябва да се научим да търсим преди всичко нашият личен интерес и изгода. За целта трябва да повишаваме нашата лична финансова грамотност. Само когато се научим да управляваме нашите лични финанси нещата ще си дойдат на мястото, а действащите лица, без които това е немислимо, ще застанат пред нас с истинските си лица. 

Направете следните изчисления.

 

Да предположим, че имате 100 евро. Сигурно имате сто евро, или на вас изобщо не е ви е трудно да ги изкарате.

Ако можете да инвестирате 100 евро така, че след една година да получите 20% печалба, то тогава след една година вие ще имате 120 евро.

 

Ако инвестирате получените 120 евро при същите условия (20% на година), то след още една година те ще станат 144 евро.

 

След 3 години – 172

След 4 години – 207

След 10 години – 619

След 20 години – 3 834

След 30 години – 23 738

След 40 години – 146 977

След 49 години – 758 370

След 50 години – 910 044 – почти милион евро.

 

Стоте евро стават един милион евро през 51-та година. Мнозина от нас имат шанс да го доживеят. Ако вземем предвид това, че повечето от нас могат да изкарат много повече от 100 евро, времето за чакане на милиона може значително да бъде съкратено. 

 

– Ето че станах милионер! – възкликна с весело учудване Остап.

 – Сбъднаха се мечтите на идиота!

Иля Илф, Евгений Петров,

«Златният телец»

 

А сега въпрос за тези от вас, които обичат да отлагат.

 

Имате 100 евро, но цяла година се чудите и ги криете под дюшека. След това решавате и инвестирате парите си с доходност 20% на година. С колко ще се намали печалбата ви за тези 50 години?

 

Мислите ли, че след 50 години ще имате с 20 евро по-малко?

 

Не познахте! Отговорът е, че ще имате по-малко с цели 151 674 евро. Трябва да извадите печалбата от последната (50-та) година, а не от първата.

 

Искаш ли утре да имаш нещо, което го нямаш днес? Тогава днес направи това, което не си правил вчера.

 

Реално ли е това?

 

Двадесет процента доходност на годишна база – много ли е това или е малко?

 

От една страна, това не е много. Някои от инвестициите ми донесоха 90-100% на годишна база. Индексите SOFIX и BG40, нараснаха с над 48% през 2006 г.  Един добър бизнес може да носи няколко стотици процента годишно.

 

От друга страна, най-лесното, което идва наум – да депозираш парите си в банка и да живееш от лихвите – не носи такава доходност. Доходността на депозитите в сигурните банки е в рамките на 1-5% процента годишно.

 

Защо избрах 20%? Защото те носят повече от едно тъпо депозиране. Не е нужно много ум за да депозираш в банка. Всички могат да го направят.

 

Но ако вие правите това, което правят всички, то ще получите само това, което имат всички.

 

Упражнение:

Направете таблица в Excel, която да ви покаже какво става с парите, които имате сега при инвестиране всяка година с различни нива на годишна доходност:

 

Нека приемем, че сте скрили под дюшека 800 евро. В такъв случай, вашата таблица ще изглежда така:

 

 

10% на година

20% на година

30% на година

Сега

800

800

800

След 1 година

880

960

1040

След 2 години

968

1152

1352

След 3 години

1064,8

1382,4

1757,6

 

Експериментирайте с цифрите. Например, добавете към началната сума парите, които ще можете да спестите и заделите през идната година. През идните две години. Пет години. Не си мислете, че се занимавате с детинщини. Отнесете се към това сериозно, като към планиране на своето бъдеще. Мечтите, веднъж записани на хартия, и подкрепени с математически разчети, обикновено се сбъдват.

 

Отговорете на въпросите за всеки от сценариите за ръст на спестяванията:

 • След колко години вашите спестявания ще се увеличат:
  • десет пъти
  • сто пъти
  • хиляда пъти
 • След колко време годишният ръст на парите ще достигне такова ниво, че да може да покрива годишните ви разходи? Казано другояче, след какъв период от време вие ще можете да напуснете работата си?

 

Доходите, които ще можете да си осигурите със своите инвестиции, зависят, най-вече, не от количеството пари с които разполагате, а от това, колко бързо можете да увеличавате средствата, които имате, от вашия инвеститорски «професионализъм». Думата «професионализъм» тук е използвана не в значението си на инвестиране като основна професия, а само като необходимите знания и опит, които ще придобиете, например, в този курс.

 

От друга страна, непрофесионалното инвестиране на свободните средства може да доведе до намалението им, или дори до пълната им загуба. Цените на акциите от време на време падат. Банките не са застраховани от банкрут. Някога успешен бизнес започва да носи загуби. Недвижимите имоти остаряват и изискват допълнителни разходи за ремонт.

 

Като резултат, хората, които са имали много пари, но не са научили как да запазват и умножават капиталите си, могат лесно да ги изгубят. Затова не е рядко срещано нещо, когато «случайните» пари минават през пръстите като пясък. Точно затова не се задържат дълго капиталите на спортистите и актьорите – съумели са да ги спечелят, но не са се научили да ги управляват.

 

Проблемът не е в това, колко пари имате в портмонето си. Проблемът е в това, притежавате ли умението да ги запазвате и умножавате в главата си.

При грамотно управление, вашите пари могат да правят пари самостоятелно, с минимални загуби на време от ваша страна. Вие пък през това време може да пътувате из целия свят, да си гледате децата, или да се занимавате с благотворителност – с няколко думи да правите това, което искате, а не това, което ви се налага за да изкарате прехраната си.

 

Точно така живеят рентиерите.

 

«Рентиер» (Rentier – от френски или немски Rente - рента) – лице, чийто основен доход идва от капитали, ценни книжа или недвижими имоти.  

Рентиерът има свободни пари, които той инвестира – съхранява и умножава. Начините за такова съхранение и умножение са много.

Ето някои основни начини:

 

 • Да дадеш на някого кредит срещу лихва
 • Да депозираш пари в банка
 • Да купиш ценни книжа, които носят доход или цената на които расте
 • Да купиш и дадеш под наем недвижим имот или оборудване
 • Да станеш съсобственик на бизнес и да получаваш част от печалбата му
 • Да закупиш авторски права и да продаваш правото за използването им

 

Обърнете внимание, че за да печелиш пари по изброените горе начини почти не се налага да губиш личното си време. Получаваният доход престава да бъде ограничен от времето, което изразходваш за неговото придобиване.

 

И по-важното е, че като ставате рентиер, вие придобивате финансовата свобода. На вас повече не ви се налага да работите за шефа, нито дори за вашите клиенти. На вас просто не ви е нужно да работите.

 

Какво ви трябва за да го постигнете? Мислите ли, че ви трябват много пари? Може би ще се учудите, но това не е най-важното.

 

– С мен винаги става така, – каза с блеснали очи Бендер,

–         налага ми се да подхващам работа за милиони при чувствителен

недостиг на парични знаци. Целият ми капитал, основен,

оборотен и запасен възлиза на пет рубли.

Иля Илф, Евгений Петров,

«Златният телец»

Бодо Шефер

Откъс от книгата «Путь к финансовой независимости» (нем. Der Weg zu finanziellen Freiheit, Bodo Schäffer

 

Не доходите, а спестяванията ще ви направят богати

 

Никой не става богат само защото много изкарва. Богатството възниква когато спестявате парите. Прекалено много хора напразно се надяват: «Ако аз изкарвам добре всичко ще се нареди». На практика, обаче, жизненият стандарт расте заедно с ръста на доходите. Вие почти винаги имате нужда от всичките пари, които имате. Истината е следна: единственото, което имат хората, които не спестяват, това са дълговете.

 

Първият ми наставник беше успял човек, когото много харесвах и който ме учудваше. Затова аз бях щастлив, когато той точно на мен предложи да ме учи. Той изискваше, разбира се, от мен, да спестявам 50% от доходите ми. Аз мислех, че това е невъзможно. Аз доказвах, че имам нужда, всъщност, от всичките си пари и не мога да спестявам, тъй като дори 100% от моите доходи не са достатъчни за покриването на необходимите разходи.

 

Освен това, аз бях оптимист. Всичко ще се нареди само от себе си, стига някой ден да изкарвам добри пари, мислех си аз. Аз трябваше да разбера, че това е само глупава надежда. Нищо няма да се промени, ако не се променим самите ние.

 

Абсолютно погрешно е мисленето, че богатството идва само от себе си, че няма нужда да променяме отношението си към парите. Това означава бягане от отговорност:

 

«Сега мога да се разпореждам с парите си глупаво, защото после, когато ще изкарвам много, аз всичко ще променя. Защо аз трябва сега да се ограничавам, ако и без това после ще бъда пълен с пари?»

 

Вашият бъдещ доход трябва да стане вълшебното нещо за справянето с това, с което Вие не можете да се справите сега: той трябва да ви направи богат. Повярвайте ми: това няма да се случи. Това винаги ще остане само една надежда.

 

Фактически, колкото много и да печелите Вашето финансово положение няма да се промени. Аз познавам стотици, които печелят по 50 000 марки на месец и те нямат нищо освен дългове. Защо доходите не променят тяхното финансово положение? Ами защото два фактора въпреки растящите доходи остават неизменни: процентите и Вие. 

 

Ако Вие не се справяте с това, което притежавате днес, то няма да се справите също, ако изкарвате двойно повече. Защото процентите не се променят.

 

Ако днес изкарвате 2 000 марки и спестявате 10%, това прави 200 марки. Спестяването на същите 10% от 25 000 марки (това са 2 500 марки) съществено по-трудно, тъй като сумата е по-голяма. Затова от малките доходи спестяванията са дори по-лесни. По-лесно е да заделите 200 марки, отколкото 2 500.

 

Колкото по-голяма е сумата, толкова по-съществен е процентът от нея.

 

Затова започвайте да пестите отсега. Изобщо няма значение в колко сложна ситуация Вие сега се намирате. По-лесно, отколкото днес, няма да бъде. Започнете сега с това, че ще спестите 10% от нетния ви доход.

 

Започнете да спестявате толкова по-рано, колкото е възможно. Ако сте на 18 или 20 години и Вие още живеете с родителите си, то това е най-добрият момент. Толкова лесно никога няма да бъде. Кога ще имате толкова ниски разходи? Дори да ви се налага да внасяте пари в семейния бюджет, това е нищо в сравнение с разходите, които бихте имали, ако живеехте отделно. Този шанс никога няма да се повтори. Затова спестявайте толкова много, колкото можете.  

 

Хората не променят навиците си, дори и да започнат да печелят повече

 

Основополагащите представи почти не се променят (с изключение на случаите, когато човек го прави осъзнато). Ето една от тезите, която пречи на човека да спестява: «Имам нужда от това». Вие, сигурно, помните: «Не бива да бъркате «необходимите разходи» с желанията. Това, което ние наричаме необходим разход, винаги расте заедно с ръста на доходите».

 

Най-глупавото оправдание на ненужните разходи е следно: «Трябва да го имам. Това ми трябва». Истината обаче е, че човек има нужда от съвсем малко, и ние говорим така, само за да се оправдаваме пред самите себе си. За да се подобрят нещата, преди всичко трябва да се променим самите ние.

 

Спестовността е добродетел на богатите

 

Сър Джон Темпълтън заедно с жена си взима решение да заделя всеки месец 50% от дохода. Той казва, че в някои месеци това е било много трудно, особено когато доходите му са били ниски.

 

Той стана милиардер и един от най-уважаваните мениджъри в света. Днес той счита, че решаващите моменти са били онези, при които, поради ниските доходи, бе почти невъзможно да спести половината от доходите.

 

Уорън Бъфет – един от най-богатите хора на Америка. Още през 1993 година «Форбс» оценява неговото състояние на 17 милиарда долара. Как той постига такова богатство? Неговата рецепта – спестявай и инвестирай. И пак спестявай и инвестирай.

 

Бъфет започва да спестява още когато е бил хлапе-вестникарче. Той спестявал всеки долар, който можел да спести. Той почти нищо не си купувал, защото никога не виждал парите, които би похарчил с охота. Той винаги виждал сумата, която в бъдеще ще се превърне в състояние.

 

Той не си купувал кола. Не заради 10 000 долара, които тя струвала, а заради сумата, в която ще се превърнат след 20 години тези 10 000 долара.

 

Може би, ще кажете Вие, че това е скучно. Но нали вече знаете: струва ли ви се нещо скучно или, напротив, увлекателно – това е въпрос на Вашите убеждения. Във всеки случай, ако Вие бяхте инвестирали тези 10 000 долара в Уорън Бъфет, днес те биха станали доста не скучни 80 милиона долара.

 

Знаете ли какво е общото между Вернер фон Сименс, Робърт Бош, Фердинанд Порше, Готлиб Даймлер, Адам Опел, Рудолф Карщад, Йозеф Некерман, Райнхард Манесман, Фридрих Круп, братята Алди? Всички те са били пестеливи, пестеливи и пак пестеливи. Те са харчили по-малко пари, отколкото печелели, и са ги инвестирали разумно. Не само пестенето, разбира се, създало тяхното богатство, но, очевидно, че то е било основната предпоставка, без която благосъстоянието е невъзможно. И Вие няма да намерите нито един основател на фирма, който да не е много пестелив.

 

Мнозина предприемачи са фалирали

 

Вие, вероятно, ще възразите, че често сте чували за предприемачи, които са фалирали. Това е така, то не са имали потребителски заеми и са живели скромно. Те са били пестеливи. Фалирали са не защото не са били пестеливи в личния живот, а поради неблагоприятните обстоятелства, или поради това, че са изгубили парите в играта на борсата.

 

Благодарение на своята пестеливост и другите предприемачески свойства те са издържали на такива кризи. Често пъти те са могли да се задоволяват в течение на много години с минималното. Почти нищо не са харчили за себе си. Лишавали са се от всевъзможни неща.

 

Някои от тях са били толкова пестеливи, че мнозина уплашено биха възкликнали: «Това не е за мен. Аз не мога така и не искам!» Тук е уместно следното изказване: «Преуспяващите хора са готови да правят неща, които повечето от не успелите хора не биха приели». Болшинството хора отказват да спестяват. Те искат да живеят сега. Гьоте е забелязал този феномен: «Всеки иска да бъде някой, но никой не иска стане някой».  

 

Основателите на крупните предприятия са искали да станат богати. Те подчинили себе си на тази цел. Затова не им трябвало да се държат така, сякаш вече са владеели големите пари. Показността им била безразлична. Те са искали да постигнат нещо и затова са били пестеливи.

 

Може би Вие принадлежите към хората, които казват:

 

«Аз съм изключение. Аз мога да харча всичките си доходи и все пак да бъда заможен». Аз не мога да игнорирам такава възможност. В края на краищата отново и отново се появяват невероятни феномени, които ние не можем да обясним.

 

Статистиката, обаче, не е на Вашата страна. Освен това, би било, навярно, значително по-лесно само да промените вашето Верую: спестяването изобщо не е толкова обременително.

 

Спестяването доставя удоволствие и е по силите на всеки.

 

Точно поради това, че искате да се наслаждавате на живота сега, трябва да спестявате. Но не така, както неведнъж сте опитвали – но така и не сте направили.

 

Повечето хора спестяват неправилно. Те, обикновено, всичко невероятно усложняват. Те се опитват цял месец да ограничават разходите си. Те печелят нещо тук, и се отказват от нещо там. И все пак често пъти нищо не им остава. Ту изниква забравен ремонт, ту се появява някаква неплатена сметка.

 

Но погледнете на нещата от другата им страна. Вие плащате всъщност на всеки, но не и на самите себе си. Плащате на хлебаря, купувайки хляб; на банката, плащайки вноски по кредита; на месаря, купувайки месо; на фризьора, когато се подстригвате.

 

Но кога плащате на себе си? Вие самите трябва да бъдете най-важното нещо във Вашия живот – не по-малко, отколкото хлебарят, месарят, банкерът или фризьорът.

Да спестяваш - значи да плащаш сам на себе си

И така, Вие трябва да плащате на себе си. При това с предимство! Моето предложение е следно: плащайте си заплата. 10% от Вашия месечен доход внасяйте по отделна сметка. И с тези 10% Вие ще станете заможен. С останалите 90% ще плащате на другите.

 

С учудване ще разберете: задоволяването с тези 90% е също толкова лесно (или е също толкова тежко), както и с 100%. Вие няма да усетите липсата на тези 10%.

 

Сигурно, на Вас ви е трудно да повярвате в това. Ще бъдете поразени, обаче, когато действително опитате. Никога не казвайте: това няма да се получи. Поне докато не опитате.

 

В тези 10% не включвайте съществуващите спестовни влогове или застраховки живот. Застраховките ви дават две неща: застрахователна защита и осигуряват старините. И едното и другото за повечето от нас е абсолютно необходимо. С помощта на спестовните влогове Вие плащате средносрочните придобивки – такива, като нова кола, мебели, почивка.

С 10 процента Вие ще можете да отгледате «Златната кокошка»

 

Никога не посягайте върху тези 10%. С тях Вие «отглеждате» Вашата кокошка, която ще снася златни яйца. Тези 10% ще ви направят богати. Вие веднага ще видите, че това е достатъчно за да ви направи толкова богати, че Вие ще можете да живеете с лихвите от капитала и повече никога няма да имате нужда да работите.

 

Задоволяването с тези 90% е също толкова лесно (или е също толкова тежко), както и със 100%. Трудно ви е да вярвате в това, както и на повечето от участниците в моите семинари. Но след като са опитали аз получих следният отговор: «Аз не мислех, че ще стане. Но пък го правя вече от няколко месеца и напълно забравям за тези 10%. Приятно е да знам, че те ме правят богат».

 

Ключови съвети

 

Първо плащайте на себе си. В началото на месеца внасяйте 10% от Вашите доходи по отделна сметка.

·         Открийте «сметка на златната кокошка». Сключете договор за превод на пари от Вашата обикновена сметка по тази сметка. Нека в началото на всеки месец 10% от заплатата ви се превеждат по тази сметка.

·         Никога не докосвайте парите от тази сметка.

·         Вие ще инвестирате парите от тази сметка в съответствие с принципите, които ще намерите в тази книга.

·         Вие получавате по-голямо удоволствие от живота и по-голяма сигурност, докато Вашите пари растат.

·         «Сметката на златната кокошка» е прост и рационален начин за повишаване на самодисциплината.


Какво правите с повишението на заплатата?

 

Сигурно някога сте печелили по-малко, отколкото днес. Спомнете си годините на Вашето следване.

С колко малко пари Вие тогава сте се задоволявали. А какво стана с първата ви работа?

Обикновено ние печелим все повече пари и всичките ги харчим. Нашите нужди растат заедно с нашите доходи.

 

Един съвет, за да не се случва това занапред: заделяйте 50% от всяко повишение на заплатата ви за Вашата «златна кокошка». Тъй като Вие сте свикнали в този момент с Вашите сегашни доходи, заделянето на половината от повишението на заплатата не означава лишаване от нещо. Просто Вие свиквате с половинчато повишаване на заплатата си. Другите 50% Вие превеждате по «сметката на златната кокошка».

 

Ако Вие, например, печелите сега 5 000 марки чисто, то заплащате своето бъдеще, превеждайки 10%, т.е. 500 марки, в началото на всеки месец по «сметката на златната кокошка».

 

Ако на Вас са ви повишили заплатата с 1 200 марки, то 50%, т.е. 600 марки, Вие превеждате по същата сметка. По такъв начин, Вашите спестявания ще се повишат изведнъж със 120%.

 

Защо спестовните програми не успяват

 

Има две сериозни причини поради които повечето хора не успяват да изпълнят своята спестовна програма.

 

Те се опитват да спестяват прекалено много. Поради тази причина Вие трябва да спестявате от заплатата «само» 10%. Вие изобщо не усещате тези 10%. Но 15%, а още повече 20%, напротив, съществено ви ограничават.

 

Повечето хора искат да спестяват това, което остава в края на месеца. И, обикновено, това не е чак талкова много. Затова Вие трябва първо да заплащате своето бъдеще – веднага в началото на месеца.

 

 

 

Ключови съвети

 

Превеждайте 50% от всяко повишение на заплатата по «сметката на златната кокошка» По такъв начин Вашето равнище на живот расте не толкова бързо.

·         С всяко повишение на заплатата Вашата «кокошка» расте все по-бързо.

·         Вие знаете за какво работите. Вие показвате на подсъзнанието си, че можете правилно да боравите с парите.

·         Всяко повишаване на заплатата автоматично ви приближава към стратегическата цел.

·         Както един предприемач, Вие сте собственик и служител в едно лице. От време на време повишавайте си заплатата.

·         Тези 50% никога няма да ви причинят дискомфорт, тъй като Вие все още не сте свикнали с по-голямата си заплата.

 

 

Вие винаги можете да промените своето Верую и гледната си точка за спестяването

 

Мнозина по темата за спестяванията вярват в неща, които не им помагат особено. Ето няколко примера:

·         «На мен не ми достига самодисциплина, за да спестявам».

·         «Спестяването – това е само за неталантливите, скучните хора».

·         «Аз живея сега, а да спестяваш – значи да се самоограничаваш. Не съм готов за това».

 

Ако сте прочели тази глава до тук, то Вие владеете логичните аргументи, с които да поставите под съмнение нещата в които вярвате. Вие винаги можете да ги смените с нови, по-полезни. Може би за това ще спомогне едно или друго от следните изказвания:

·         «Фермерът, който изяжда всичките зърна за посев, няма нищо, което да посее».

·         «Прахосничеството е доказателство за пълна делова непригодност, наивност и глупост. Този, който не е доказал, че умее да се разпорежда с пари, не трябва да се взима насериозно».

·         «Аз се възхищавам на хората, които така подреждат живота си, че могат да харчат енергията си за неща, които им доставят удоволствие. Към това се отнася и стабилната финансова основа».

·         «Остатъка от моя живот – е в бъдещето. Затова аз бих искал в някаква степен да бъда сигурен за това бъдеще. Това за мен е причината да спестявам».

 

Спестяването ще ви направи милионер

 

Вие сте прочели още в началото на главата: Вие можете без проблем да получавате 12 и повече процента годишна доходност. Инфлацията дори ви помага в това.

 

Известно ми е, че в Германия това изобщо не е общоприетото мнение. Нито в една друга страна в света не се правят толкова глупави инвестиции, както в Германия. У нас често гледат на човека като на несериозен, ако той иска да получи повече от 6 процента на година.

 

Тези 6 процента отговарят, обаче, на фактическата инфлация. И ако Вие получавате от 2 до 4,5 процента на година, то с такова спестяване ще станете беден, тъй като Вие губите от инфлацията повече, отколкото печелите от капитала. И тук аз разбирам тези, които казват: «При тези обстоятелства влагането на пари е неизгодно».

 

Разбира се, при инвестирането запазва значението си следният принцип: ако Вие правите това, което правят всички, то Вие ще имате това, което имат всички. И така, Вие не се задоволявате със стандартните доходи. Вашата първа крачка – да овладеете основните знания за инвестициите, за които ще стане въпрос в следващите глави.

 

Какво може да се получи от 100 000 марки

 

Вие ще узнаете силата на «лихва върху лихва», или, казано иначе, сложната лихва. Първо един пример. Представете си, че сте наследили 100 000 марки. Вие ги влагате срещу 7% за 30 години. Това значи, че след 30 години Вие ще получите 761 220 марки. Ако Вие бихте ги инвестирали срещу 16 процента, тогава бихте получили 8 584 980 марки.

 

Представете си, освен това, че Вие сте разделили своите 100 000 марки на пет вложения – всяко съответно, по 20 000 марки. Да предположим, Вие изцяло сте изгубили едното вложение, другото не е донесло изобщо никаква печалба, третото 7 процента, четвъртото – 12 процента и петото – 16 процента.

 

В такъв случай само петото вложение ви е донесло над 1,7 милиона марки. Или два пъти повече отколкото вложените парите срещу 7 процента. Общо получавате – въпреки двете лоши вложения – над 2,6 милиона марки.

 

И така, въпросът е следният: как се постига доходност от 10, 12, 16 че и дори 20 процента на година? И как Вие разпределяте риска така, че от една страна, да се предпазите от загубата на всичките пари и, от друга страна, да получите максимална печалба?

 

За това ще трябва да се запознаете с някои принципи на работата на акциите и фондовете. Вие ще видите, че добрите печалби в такива вложения са достъпни за всекиго.

 

На края, аз бих искал да ви предложа четири финансови плана за различните цели, базирани една върху друга. Вие ще видите: умното спестяване ще ви донесе благосъстояние.

 

Научете Вашите деца да плащат на себе си

 

Кога децата трябва да започнат да спестяват? Още тогава, когато получават първите си джобни пари. Научете ги колкото се може по-рано да плащат сами на себе си. Погрижете се за това, Вашите деца да придобият правилни разбирания по отношение на спестяването и благосъстоянието.

 

Когато един мой познат решил да дава джобни пари на осемгодишната си дъщеря, той й дал 10 марки и я качил в колата. Той казал, че трябва да й обясни нещо много важно.

 

Той пропътувал заедно с нея през най-бедните квартали на града, в който са живели. Всичко там изглеждало сиво. Нямало никаква зеленина, вместо нея кал и бетон. Той я попитал дали на нея би й харесало да живее тук, или тя предпочита милото местенце, където семейството им имало къща.

 

Той й обяснил, че през следващите 10-15 години тя ще живее с родителите си, но след това сама ще трябва да отговаря за себе си. Тогава тя или ще живее в този безобразен квартал, или в прекрасна къща. И още й казал, че тя още сега може да избира.

 

Той загубил половин ден, за да обясни на дъщеря си идеята на спестяването и плащането на самия себе си. Той слязъл с дъщеря си от колата в този отвратителен квартал и се разходили наоколо. Те обядвали там в неугледен ресторант. И понеже момиченцето се чувствало там много неуютно, той казал: «Тук живеят хората, които винаги са харчили всичките си 10 марки».

 

Връщайки се вкъщи те разработили план за спестяване: дъщеря му поискала да спестява 5 марки от 10. Тъй като срещу всяка спестена марка баща й решил да внася още 50 марки на нейното име, сумата била 250 марки всеки месец.

 

Да предположим, че моят познат и дъщеря му продължават тази програма само седем години, а след това спират да влага всеки месец по 250 марки. Но дъщеря му, още преди да навърши 32 години, ще има над 200 000 марки. При това моят познат ще е инвестирал само 21 000 марки.

 

Но това, което е много по-важно: малката дъщеря на моя познат се учи да се разпорежда с парите си лесно и то в най-ранната си възраст. Сигурно тя никога няма да има нужда от парите на баща си.

 

Помислете, какво състояние бихте притежавали, ако бяхте спестявали само 50% от доходите си. Разбира се, трябвало е да започнете преди момента,в който сте решили, че имате «нужда» от 100 процента, за да покривате всичките «необходими» разходи.

 

Просто да подарявате пари на децата – е безотговорно. За да им обясните идеята на спестяването на пари и благосъстоянието ще отнеме известно време. Но нашите деца тогава имат шанса, който повечето хора нямат: парите заемат в живота им това място, което те заслужават, те ще станат нещо естествено и приятно. Парите стават най-важната част от живота само тогава, когато ги няма. Вие можете да направите много за това, Вашите деца да не преувеличават значението на парите, но да разглеждат благосъстоянието като естествена съставна част на своя живот.

 

 

Ключови идеи

 

·         Само когато имате толкова парии, че можете да живеете от лихвите, Вие ставате истински богати и независими.

·         До тогава, докато Вие не притежавате «машината за пари», Вие сте «машина за пари» за другите, при това изобщо няма значение колко изкарвате.

·         Не доходите, а спестяванията ще ви направят богати. Богатството възниква когато Вие спестявате пари.

·         Нуждите се увеличават заедно с ръста на доходите. Ако Вие не се справяте с паричните си проблеми днес, то със сигурност няма да се справите с тях и когато ще печелите повече.

·         Спестяването при незначителен доход е по-лесно, тъй като колкото по-голяма е сумата, толкова значителни са процентите от нея.

·         Само от малко на брой неща имаме истинска нужда. Ние твърдим, че на нас нещото е абсолютно необходимо, само за да оправдаем нашите разходи пред самите себе си.

·         Вие няма да намерите нито един основател на фирма, който да не е много пестелив.

·         Не гледайте днешната стойност на парите, а на това, каква ще бъде тя след 10, 15 или 20 години.

·         Преуспяващите хора са готови да правят неща, които повечето неудачници ще откажат да правят.

·         Задоволяването с 90% от дохода е също толкова тежко или е също толкова лесно, както и с 100%.

·         Нашите нужди растат винаги заедно с ръста на доходите.

·         Вие винаги можете да промените вашите убеждения и възгледи за спестяването.

·         Изобщо не е важно, колко трудно изглежда спестяването: прахосничеството при всички случаи ще донесе повече трудности.

·         Ако Вие правите това, което правят всички, то ще имате само това, което имат всички.

·         Парите само тогава стават най-важното нещо в живота, когато ги няма.

·         Научете Вашите деца да спестяват.

 


И така, въпросът «Как да стана богат?» всъщност е един друг въпрос: Как да увеличите вашата ефективност? Как да постигнете по-ефективно използване на своето време?

 

Има два вида измеряеми ресурси, които могат да ви помогнат за подобряване на вашето финансово състояние. Това са вашето време и вашите пари. Всички останали ресурси или не могат да бъдат измерени (например, здравето, образованието или полезните контакти), или те могат да бъдат получени срещу време или срещу пари. (Има обаче още два вида ресурси, които можете да използвате – времето на другите хора и парите на другите хора. Тази тема, като «висш пилотаж», ще я отложим до по-късните блокове на курса.)

 

Преобладаващото мнозинство хора се занимава с продажбата на своето време за пари.

 

Собственият труд може да се продава, например, като работа по трудов договор всеки работен ден от девет сутринта до шест вечерта. Или да работите на граждански договор или по проекти, например, като компютърен дизайн.

 

Такава дейност при наличие на уникален талант или невероятно трудолюбие може да доведе до забележителни финансови резултати. В списъка на богатите хора на планетата влизат, например, пилотът на Формула 1 Михаел Шумахер, писателката Джоан К. Ролинг, попзвездата Майкъл Джексън…

 

Горните редове на класациите за най-богатите хора на планетата обаче редовно заемат представителите на едрия бизнес и финансовите среди – собственикът на  Microsoft Бил Гейтс, финансистът Уорън Бъфет, германските крале на недвижимостите Карл и Тео Албрехт, семейството Уолтън – наследниците на основателя на мрежата магазини Wall-Mart, основателят на мрежата за търговия с мебели IKEA Ингвар Кампрад…

 

Интересно е, че спортистите, писателите, актьорите не се задържат дълго в списъците на най-богатите хора на земята. Рядко някой от тях успява да предаде капиталите на децата си. Същевременно наследниците на Ротшилд и Морган и до ден днешен се чувстват напълно сигурно.

На зададен въпрос «Кой има нужда да се учи да управлява личните си финанси?» най често се отговаря така:

 

 1. Този, който има много пари.
 2. Този, който има малко пари.

 

И тъй като повечето хора не отнасят себе си към горните крайности, то считат, че точно на тях не им се налага да се учат да управляват своите финанси.

 

На практика обаче и двата отговора са грешни. От грамотното управление на личните финанси има нужда всеки, който иска тяхното количество да се увеличава.

 

Сред моите приятели има бедни хора. Единият от тях едва свързва двата края и от време на време ми иска по малко пари на заем, за да изкара до заплата. Веднъж той наследи една сума от няколко хиляди долара. Сумата беше похарчена за смяна на старата му кола с по-нова, а той продължава да ми иска пари на заем до заплата.

 

Сред моите приятели има и скъпоплатени шефове. Те карат скъпи коли, но не могат да спрат да работят дори няколко месеца – това ще ги остави без средства за преживяване. Познавам хора, които само допреди няколко години бяха богати, а сега не могат да разберат, къде са отишли парите им.

 

И милионерът и сиромахът много бързо губят всичките си спестявания, ако харчат повече, отколкото изкарват. Проблемът не е в това, колко пари имате. Проблемът е в това, умеете ли да ги управлявате.

 

Ако не умеете да се разпореждате с тях, то…

<<<ЗА ДРУГИ ЛЕКЦИИ ТУК!!!>>>